sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Vaihteeksi taas rusettipipoja... ja ompeluohje

Alkaa mennä jo tylsäksi tämä alituinen pipojen esittely, mutta niitä nyt taas on muutama syntynyt. Tyttö tarvitsi vaaleanpunaisen rusettipipon niin samalla syntyi muutama ylimääräinenkin. Tuntuu moni muukin näitä hattuja väsäävän, mutta ajattelin nyt kuitenkin samalla liittää tähän ohjeen noiden pipojen tekemiseen. Tiedä sitten onko kennelläkään edes tarvetta tällaiseen ohjeeseen, mutta onpa ainakin omaksi muistiksi.




Jos sinulla ei ole omaa pipon kaava (mikä on kyllä ihan helppo tehdä), löytyy sellainen ainakin mikulta ja täältä. Tietysti rusetilla voi tuunata myös jotain tylsää valmispipoakin :)

Rusettia varten tarvitset kaksi kangaspalaa, itse suosin velouria (tai talvilakissa fleeceä), niistä tulee muhkeimmat rusetit. Omaa rusettiani varten leikkaan n. 16 x 28 cm (rusetti) ja 6 x 12 cm (tamppi) palat. Kappaleissa on n. sentin saumanvarat. Langansuunta kulkee pidemmän mitan suuntaisesti. 


Taita isompi palanen pituussuuntaan kaksinkerroin (lyhyemmät sivut siis ommellaan yhteen) ja pienempi palanen taas leveyssuuntaan kaksinkerroin.


Muista ommellessa jättää rusettiin keskelle pieni kääntöaukko.


Asettele rusetti kuvan osoittamalla tavalla niin, että äsken ommeltu sauma tulee keskelle. Ompele nyt lyhyet päät yhteen.


Käännä kappaleet oikein päin. Tampin kääntämisessä voi apuna käyttää esim. kynää.


Asettele rusetti muotoonsa tampin avulla. Minä en ole kääntöaukkoa ommellut kiinni, koska se jää kuitenkin piiloon. Tampin päät laitetaan sisäkkäin nurjalle puolelle. Näitäkään en ole huolitellut, koska nekin jäävät piiloon eikä kangas ole erityisen purkautuvaa. Huom. jos olet yhtä tarkka kuin minä noiden nukansuuntien suhteen, niin tarkista tässä vaiheessa, että ne kulkevat samaan suuntaan...


Seuraavaksi ompelen tampin päät yhteen.


Asettele rusetti paikoilleen. Kannattaa ihan käyttää mittanauhaa, jotta rusetti tulee keskelle eikä vinoon... Kiinnitän toisen puolen muutamalla nuppineulalla kiinni, jotta rusetti ei pääse käännellessä vahingossa vaihtamaan paikkaa. Niin, ja tässä vaiheessa taas huomio siihen nukansuuntaan...

Tähän hattuun tuli vuori eri kankaasta. Osat ompelin ennen rusetin laittamista yhteen, jotta rusetti on helpompi laittaa etureunasta kohdalleen.


Nyt rusetti ommellaan molemmista tampin sivureunoista hattuun kiinni. Kun ompelee siten, että lanka kulkee sekä hatun, tampin ja rusetin alapuolen läpi, niin rusetti kiinnittyy samalla tamppiin eikä myöhemmin pääse vahingossa "karkaamaan" tampista. Varo kuitenkin ettet ompele koko rusetin läpi joilloin ommel tulee näkyviin päällipuolelle. Toinen vaihtoehto olisi ommella tamppi kiinni rusettiin samalla, kun ompelee tampin päät yhteen ja nyt vain kiinnittää rusetti paikoilleen. Itse olen käyttänyt näitä molempia tapoja.


Päättele ommel nurjalle puolelle.


Itse tykkään vielä ommella rusetin siivekkeet muutamalla pistolla kiinni hattuun, jotta rusetti ei päässä ollessaan "lörpötä" reunoistaan. Tämä ei ole välttämätöntä, jos noiden siivekkeiden nouseminen ei omaa silmää haittaa.


Sitten vaan hattu surautellaan normaaliin tapaan valmiiksi. Muista taas jättää kääntöaukko vuorin puolelle.



Kääntöaukon voi sulkea käsin tai ompelukoneella. Tässä ompelin käsin, mutta jouduin vielä tuon ompeleen myöhemmin purkamaan, koska vuorista tuli hieman liian reilu. Pienennyksen jälkeen ompelinkin tuon koneella, mikä on nopeampi tapa. Tykkään kyllä, että huomaamattomampi sauma tulee käsin ommellen, varsinkin jos on "pörröisempi" kangas kuten velour tai joustis.




Tämä pipo ja toinen noista ruskearusettisista menee jossain vaiheessa huutikseen myyntiin. Yksi pipo jää oman tytön käyttöön. Tyttö tietysti olisi halunnut tuon pinkkirusettisen... onneksi siitä tuli kuitenkin liian iso, koska äiti nimenomaan haluaa ruskearusettisen ;) Pinkkiä kun meillä jo riittää....



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti