sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Vaatteita baby bornille ja ohje puolipotkareihin.

Mitä muuta kuin tilkkutäkin voisi tehdä kaikista niistä pienistä ja omituisen mallisista kankaanpalasista? Siis niistä, joita ei missään nimessä voi poiskaan heittää, kun ovat niin ihania, mutta liian pieniä jo pipoihinkin (eikä lätsiäkään määräänsä enempää tarvi ;))... No, ainakin nukenvaatteita :) Tämä on mulla muutenkin ollut jo pitkään ajatuksissa, mutta kun ei vaan ole saanut aloitettua. Mutta voi jestas, kun alkuun pääsee niin tämä on niiiin koukuttavaa hommaa. Ja mikä parasta, näiden kanssa ei tartte olla niin tarkkana kuin muiden vaatteiden kanssa. Voi katsoa läpi silmien pikkuvikoja ja jättää pois niitä tylsiä välitikkauksia ja -silittelyjä. 

Tällainen vaatepläjäys valmistui eilisen ja tämän päivän aikana. 
Nukenvaatekaavoja meiltä ei löytynyt, joten ne piti itse piirrellä. Puolipotkarikaava onnistui heti kerrasta täydellisesti, mutta paidasta ja housuista tuli hieman reilut ja niitä kaavoja jouduin vielä muokkaamaan. Ensimmäinen asu oli tuo pinkki/pilvi -asu, joiden housut saattaisi mennä ihan oikeallekin vastasyntyneelle ;) ja paidanhihoja joutuu hieman käärimään. Mutta kyllä ne nukellekin menee, vaikka hieman "kasvunvaraa" onkin. Kaikki paidat + mekko on samalla kaavalla, hieman vain muokaten helmoja ja hihoja sen mukaan, minkä verran kangasta oli käytettävissä. Mekossa on pienet kam-nepparit edessä pukemista ja riisumista helpottamassa. 

Koska olin niin tyytyväinen tuohon potkarikaavaan, niin ajattelin sen tännekin liittää ompeluohjeineen. Josko vaikka joku muukin haluaisi kokeilla. Näiden ompelu on aivan älyttömän helppoa ja nopeaa, eikä todellakaan vaadi mitään erityistaitoja. Itse ompelin saumurilla, mutta ompelukoneellakin saa ommeltua ihan hyvin. Toivottavasti kaavasta saa jotain selkoa, näyttää kyllä aika epäselvältä. Tulostettua sitä ei valitettavasti saa, joten piirtelyhommiin kyllä joutuu. 


Leikkaa haluamastasi kankaasta neljä lahjekappaletta, kaksi etukappaletta ja kaksi takakappaletta. Kaava ei sisällä saumanvaroja, joten muista lisätä ne leikatessa. Huom! Etenkin jos leikkaat kappaleet erikseen kangastilkuilta etkä kaksinkertaiselta kankaalta, niin ole huolellinen että leikkaat palat oikein päin.


Neulaa lahjekappaleet ja ompele ne yhteen koko lahjeosan pituudelta.Käännä toinen lahje oikein päin ja aseta lahkeet sisäkkäin, oikeat puolet vastakkain, ja ompele haarasauma.Käännä housut oikein päin. Leikkaa kapeahkosta kumpparista sopiva pätkä. Itselläni oli enää jäljellä vain 5 mm kumpparia, mutta tykkään että 7,5 mm on parempi. Näihin housuihin leikkasin kumpparin pituudeksi 25 cm saumanvaroineen, mikä riitti juuri ja juuri. Ehkä sentti pari olisi voinut olla lisää mittaa tällaisella jäykähköllä kumpparilla.

Ompele kuminauha renkaaksi, jaa se neljänneksiin ja kohdista neljännekset saumakohtiin nurjalle puolelle.


Saumuroi kumppari vyötärölle sitä reippaasti venyttäen. Varo, ettei leikkuuterä leikkaa kumpparia! Itse venytän yleensä kumpparia vasemmalla kädellä takaa ja oikealla edestä, näin työtä on helpompi ohjata eikä terä osu niin helposti kumppariin. Mikäli et omista saumuria, voi tämän vaiheen tehdä esim. tavallisella siksakilla tai kolmipistesiksakilla.


Päättele langat ja käännä housut oikein päin. Potkarit ovat valmiit :)

 Ensimmäisessä versiossa käänsin vielä tuon kumpparin nurjalle kuten "oikeissa housuissa", mutta totesin sitten sen olevan ihan turhaa. Nuken trikoovaatteissa tällainen yksinkertaisempi versio menettelee varsin hyvin. Noihin toisenlaisiin housuihin laitoin kyllä ihan tavallisen kumpparikujan, eikä toki mikään estä sellaista näihinkään tekemästä. Tämä tapa vain on niin helppo ja nopea :)10 kommenttia:

 1. Oi! Oletpa ollut ahkera! Tosi iloisia ja kivoja vaatteita.

  VastaaPoista
 2. Hyvää hyötykäyttöä pikkupaloille. Minäkin olen nyt vähän koukussa nukenvaatteiluun.

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtavia vaatteita ja tosiaan niiden kanssa ei tarvii olla niin tarkkana. Mulla on samainen projekti menossa ja itse asiassa seuraava postauskin on juurikin nuken vaatteita, niitä vaan saisi tehdä kyllä ihan hurjasti... jotta saisi nuo tilkut edes vähän vähenemään :-).

  VastaaPoista
 4. Oi miten suloiset kaikki ja niin paljon olet kerennyt, UPEAT! Meillä ei ole sen kokoista nukkea, isommat (62cm) kaikki ja olen ajatellut että saa sitten vauvan vaatteet niille käyttöön... Mutta niin kivoille näyttä ne Sun ompelemat jutut!

  VastaaPoista
 5. Ihania! Pitäisi itsekin alkaa tehdä nukeille vaatteita, kun löysin nukeille oleskelupaikaksi vanhat vauvanvaunut isovanhempien vintiltä (kuva blogissani + arvontakin siellä on :-) ja pitäisihän nukeilla olla jotain somaa yllä, kun vaunuihin pääsevät istuskelemaan :-)

  VastaaPoista
 6. Aika pinon olet saanut aikaiseksi! Samanlainen urakka odottaa itseänikin ja inspiraatiota...

  VastaaPoista
 7. Ihania :)
  Mä olen noit puolipotkareita viel yksinkertaistanu niin, että ottanut taitteelta sivusauman, pääsee yhtä saumaa vähemmällä ;)

  VastaaPoista
 8. Vau, ihania nuken vaatteita. Kyllä varmasti lapset ovat mielissään :) Niitä kyllä on kiva tehdä. ehkä pitäisi itsekkin taas niitä tehdä. Tyttö on monesti lisää vaatteita pyytänyt.

  VastaaPoista
 9. Täällähän on ilmeisesti useampikin nukenvaatepostaus tulossa, kiva kiva :D

  Minna: juu, eipä näytä silti kovasti tilkkuvarastot harvenevan, varsinkaan kun uutta tulee koko ajan... mutta saapa noita ainakin hyötykäyttöön ;) Ja sit olisi vielä noita minitilkkuja :/

  Kewa: meilläkin on muutama pienempi vauvanvaate nukenvaatteena, ovat vaan meidän nukeille hieman liian isoja.

  Marsa: täytyypä tulla kurkkimaan :)

  Sani: tuo olisikin kätevä tapa. Nuo mun tilkut vaan on niin kaposia ja pieniä, ettei niistä yleensä saa kuin just ja just tuon yhden lahjekappaleen kerrallaan ;) Helppo tapa olisi myös tehdä erikseen etu-ja takakpl, jossa lahkeet haarasta yhdistetty, niin ei tarttis haarasaumaa ommella, mutta siihenkin tarvittais isompia paloja...

  VastaaPoista
 10. Hyödyllinen ohjeistus nuken puolipotkareihin. Siskon tytön nukelle voisin nukenvaatteita ommella tässä joku kerta tilkuista kun niitä kyllä löytyy. Ihania vaatteita oot ommellut.

  VastaaPoista