sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Näin meillä tehdään tyttöjen pikkarit

Huh, tämä on jo 250. blogipostaukseni :O On sitä kait sitten jokunen ompelutyö tullut tehtyä :D

Pikkaripostausten yhteydessä on usein tullut kyselyjä kaavan alkuperästä, joten päätin nyt sitten laittaa jakoon oman pikkuhousukaavani. Alkuperäinen kaavahan on SK 2/05 lehdestä, mutta eihän tämä sitä enää juuri muistuta. Kokona on n. 110/116 cm, mutta voi mennä muunkin kokoisille lapsille, vaikea sanoa ;) Oikein passeli omalle normaalivartaloiselle 114 cm tytölle kuitenkin. Kireämmillä kumppareilla voi mennä 104 cm koossakin, ja ainahan voi muokatakin. Kaava on tarkoitettu ainoastaan omaan käyttöön eikä sitä saa käyttää kaupallisessa tarkoituksessa.

Kaavan voit tulostaa täältä. Pikkarien tekemisessä voit hyödyntää kaikenlaisia sopivan kokoisia muista ompeluksista tähteeksi jääneitä trikootilkkuja. Alusvaatekuminauhaa saa tilattua ainakin nettiputiikeista, tässä käytetty kumppari on tilattu Royal-tuotteelta. Olen käyttänyt reunoissa hyvällä menestyksellä myös Foe-joustokuminauhaa. Jalanteille voi luultavasti laittaa myös resorikanttauksen, mutta tätä en ole itse kokeillut. Vyötärölle suosittelen joka tapauksessa kuminauhaa, jotta housut pysyy kunnolla jalassa. Jos laitat tavallisen kuminauhan niin muista korottaa vyötäröä käänteen verran.


Leikkaa ensin kaikki kappaleet trikoosta. Tällä tavalla ommellen jalanteille ja vyötärölle ei tarvitse lisätä saumanvaroja, ainoastaan haaraan ja sivuille.


Neulaa ensin haarakappaleet etukappaleen haaraosaan niin, että päällikankaat on oikeat puolet vastakkain ja vuorikappaleen oikea puoli etukappaleen nurjaa puolta vasten. Ompele yhteen.


Neulaa seuraavaksi haarakappale takakappaleen haaraosaan oikeat puolet vastakkain.


Sitten neulataan myös vuorikappale takaosasta kiinni, niin että oikea puoli on pikkuhousujen nurjaa vasten. Pikkuhousut jäävät ikäänkuin tuonne väliin. Asettelemista helpottaa, jos laitat kappaleet ensin oikein päin normaalisti kohdakkain ja vedät sen jälkeen reunat esiin haarakappaleiden välistä. Ompele sauma.


Housujen pitäisi näyttää nyt tältä. Minulla tuppaa aina vähän tulemaan tuota rosoreunaa jalanteille haarakappaleiden saumojen kohdalle. Olen tasoitellut reunat varovaisesti ihan vain leikkaamalla eikä saumat ole lähtenyt purkautumaan, kun ei niitä keskeneräisenä venyttele.


Seuraavaksi ommellaan kuminauha jalanteille reunan päälle. Minä käytän peitetikkikonetta, mutta kaksoisneulalla, siksakilla tai kolmipistesiksakilla luulisi onnistuvan myös ihan hyvin. Kunhan ommel joustaa. Nämä inkan kumpparit on kivoja, kun niissä on noi reiät joiden avulla pystyy seuraamaan että kumppari pysyy oikeassa kohdassa :) ÄLÄ KIRISTÄ KUMPPARIA OMMELLESSA LIIKAA! Mitään mittoja minulla ei ole antaa, kun ihan mutu-tuntumalla venyttelen. Kannattaa kuitenkin hieman miettiä sitä omaa pirpanaa; onko pullukammat vaiko ehkä hyvin ohuet reidet. Ompele seuraavaksi pikkuhousujen vasen sivusauma. Päätele langat ja ompele kuminauha myös vyötärölle. Vyötärökumpparia voi venyttää jonkin verran enemmän, huomioiden toki tässäkin oman lapsen vyötärönseudun mittaa. Kuvasta huomaatte, että olen käyttänyt alkupäässä pientä koetilkkua, joka helpottaa ainakin peittarin kanssa ompelun aloitusta ;)


Tällä kertaa litistelin ompelukoneella myös nuo kuminauhojen saumakohdat, vaikka joskus laiskuuksissa tämä jääkin tekemättä. Suosittelen kyllä; tulee ohuemmat saumat ja ommelkin kestää paremmin.


Tadaa... Pikkarit on valmiit jalkaan :)

****************

Muoks. korjasin vielä tuon alkuperäisen SK-lehden numeron, joka onkin nro 2/05 eikä 1/05.


Mikäli päädyt kokeilemaan kaavaa, niin mielelläni ottaisin tuonne kommenttilaatikkoon vastaan käyttökokemuksia koosta, käytettävyydestä ym. Tästä olisi apua myös muille mahdollisille kokeilijoille :)

27 kommenttia:

 1. Kivannäköinen ohje, innostuiskohan tätä kokeilemaan :)

  VastaaPoista

 2. Heissan!
  Kiitoksia kivan näköinen ohje, ehkäpä tuota tulee jossain vaiheessa kokeiltua kun neiti on samaa kokoluokkaa. Kysyisin vain, että onko tuo valkoinen haarakappale samaa materiaalia kuin muutkin pikkuhousun osaset?

  VastaaPoista
 3. Kokeile ihmeessä Katja :) Kiva tapa saada tilkkulaatikkoa harvennettua ;)

  Jatta: kaikki osat on trikoota. Ite tykkään tehdä sisemmän haarakappaleen yksivärisenä ja usein ihan vaan valkoisena. Yhtä hyvin voisi olla vaikka tuota kuviollista trikootakin :)

  VastaaPoista
 4. Saanko udella, että mistä olet ostanut tuota kuminauhaa? Koitin googlettaa, mutta ei sattunut silmään.

  Ohje on niin helpon ja mukavan näköinen, että pakko kokeilla.

  VastaaPoista
 5. Dibsukka: tämä on ostettu Royal-tuotteelta. Myös ainakin Myllymuksujen ja Sampsukan valikoimissa olen vastaavaa nähnyt.

  VastaaPoista
 6. Sattuipa hienosti, että juuri olin naputellut vastaavaa kuminauhaa tilaukseen ja nyt sain vielä kaavan ja ohjeet, kiitos! Noita trikootilkkuja onkin sitten omasta takaa! ;)

  VastaaPoista
 7. Loistava ohje, en tiedä jaksaanko kokeilla vaikka ihana olis...ja edellisen postauksen pupu-pyjma on suloinen!!!

  VastaaPoista
 8. Mahtava ohje! Täytyy ehkä kokeilla :)

  VastaaPoista
 9. kiitokset ohjeesta - nää menee to do -listalle! :)

  VastaaPoista
 10. Kunhan meidän pikkuneiti pääsee vaipoista eroon niin tätä ohjetta täytyy sitten testata :) Juurikin viime viikolla saksin kaikki pienet tilkut pojan boksereihin, tosiaankin loistava tapa käyttää kaikki kankaiden rippeet!

  VastaaPoista
 11. Aiemminkin olen uhannut, mutta nyt kyllä on jo pakko kokeilla. Pitäisi vain tehdä 134 kokoisena, mitenhän ihmeessä saisin muokattua kaavaa sopivaksi...

  VastaaPoista
 12. Sattuipa sulla sopivasti Mieli, nyt vaan sopivia tilkkuja valkkailemaan :)

  Onnekas: olisiko sulla mahdollisuuksia saada käsiisi tuo SK 2/05 lehti? Siinä on koot 140 cm asti. Suurimmat muutokset kaavaan olen tehnyt madaltamalla vyötäröä ja hieman muokkaamalla ja nostamalla jalanteitä sivuista, haaraosa on pitkälti ennallaan. Ja voihan olla, että tykkäätkin juuri siitä alkuperäisestä kaavasta, makuja kun on monenlaisia ja riippuuhan se lapsen mallistakin ;)

  VastaaPoista
 13. Kaavaa kokeiltu ja oikein sopivaksi todettu 110/116 cm kokoa käyttävälle tytölle :)

  ISO kiitos kaavasta, et tiedäkään, miten paljon siitä oli apua!

  Kiitokset myös selkeistä, kuvallisista ohjeista, niistä oli vähintäänkin yhtä suuri apu, kuin kaavoista :)

  VastaaPoista
 14. Paljon kiitoksia Chef käyttökokemuksista :) Kiva kuulla, että kaavasta ja ohjeista on ollut apua :)

  VastaaPoista
 15. Tein ilman saumanvaroja, ja tuli kokoa 98 käyttävälle passelit. Kiitos tästä ohjeesta!

  VastaaPoista
 16. Olepa hyvä piksu ja kiitos, että tulit jakamaan kokemuksesi :)

  VastaaPoista
 17. Minä tänään tällä kaavalla tein muutamat pikkarit likalle ja kyllä tuli hyvät! Kiitos kaavasta :)

  VastaaPoista
 18. Eipä kestä Elmerelli :) Hienoja pikkareita olet tehnyt :)

  VastaaPoista
 19. Kiitos todella hyvästä ohjeesta! Tein ilman saumavaroja tytölle, joka käyttää kokoa 98-104cm ja hyvät tuli. :)

  VastaaPoista
 20. Kiitos että jaoit kokemuksesi K ja kiva, että ohjeesta oli apua :)

  VastaaPoista
 21. Moi! Kiitos kaavasta ja ohjeesta. Uusimmassa postauksessani on epäonnistuneita alkkariräpellyksiä :D http://kuvihumpu.blogspot.fi/2014/07/nimettomat.html

  VastaaPoista
 22. Kiitos hyvänoloisesta ohjeesta! Tänään ompelin yhdetä tälläkin ohjeella ja huomenna pääsee kokeiluun.

  VastaaPoista
 23. Kiitos mainiosta ohjeesta ja kaavasta. Testasin ilman saumavaroja ja on ihan passelit mein 3v tytölle.

  VastaaPoista
 24. Kiva kuulla, että kaava toimi teilläkin Pivikki :)

  VastaaPoista
 25. Kiitos kaavasta, tänään tein molemmille lapsille (vähän isommat saumanvarat 122/128 käyttävälle mutta ilman taas 104 käyttävälle) pikkareita jämätilkuista :)

  VastaaPoista
 26. Ei jää multakaan enää tilkkuja käyttämättä, kun löysin tämän kaavan. Iso kiitos! Kaikki muut kaavat ovat olleet vääränmallisia, nämä juuri passelit :)

  VastaaPoista
 27. Kiitos kaavasta ja ohjeesta! Tein 98-kokoa käyttävälle tytölle ilman saumavaroja ja hyvät tuli!

  VastaaPoista