Tällainen tyllihame on ollut tekolistalla jo pitkään. Ainakin siitä asti kun vastaavanlaisen joskus Unikuun terapiahuone blogissa näin. Tyllitkin on olleet hankittuna jo viime keväästä. Jotenkin ei vain ole saanut aikaiseksi. Eikä yhtään ihmetytä, näin jälkikäteenkään miettien. Hirmuinen homma tässä kyllä oli. Joidenkin mielestä tämä ilmeisesti on nopeata ja helppoa, vaan ei minun mielestäni. Tai no ei erityisen vaikeaa, mutta ei kyllä nopeatakaan. Ainakaan minun tekemänäni. Tosin uskoisin kyllä, että toisella kerralla tämä sujuisi huomattavasti ensimmäistä kertaa nopeammin ;)
Ostin keväällä valmista tyllinauhaa Nappikauppa Punahilkasta sillä ajatuksella, että pääsisin tällä tavalla helpommalla. Varmasti pääsinkin ja ainakin sain tasamittaista nauhaa, mutta tytön valitsema vaaleanpunainen väri oli niin mitään sanomattoman haaleata, että hyvä kun sitä lattialaminaatistakaan erotti. Suuri osa ongelmista hametta tehdessä johtuikin juuri tästä värittömyydestä. Välillä tuntui siltä kuin puolisokkona ompelisi. Alusta asti olikin selvää, että hameeseen on pakko laittaa vuori, jotta sitä voi päällihameena pitää.
Hameeseen on vilkuiltu ohjeita ja mittoja täältä, eikä ole siis oma ohjeeni vaikka siihen pieniä muutoksia olenkin tehnyt. Kirjailen tähän perään hieman käyttämiäni mittoja sekä ohjeita. Lähinnä sen vuoksi, että minulla kului melkoisen paljon aikaa alkuperäisiä ohjeita kurkkien sekä tuumia ja jaardeja suomalaisiin mittayksiköihin muutellen. Englanninkieliset perusteelliset ohjeet ja kuvat löytyy tuolta linkistä. Toivottavasti osaan jatkossa hieman pienemmällä ajankäytöllä vastaavanlaisen hameen tehdä, sillä luulen kyllä että näitä tulee vielä se toinen, muutaman sentin pidempänä :) Toivon myös, että joku muukin näistä ohjeista hyötyy, ehkä ainakin alkuperäisten ohjeiden tukena. Kuvia en huomannut kovinkaan paljon ottaa, mutta yritän tässä kertoen käydä noita välivaiheita läpi. Tässä vaiheessa voin myös todeta, että kuvat ovat valitettavasti erityisen huonoja. Toisaalta ne kuvastavat myös sitä epätoivoa, mitä ompeluun liittyi. Kun ei vain nähnyt juuri mitään... Mekon käyttäjä on arviolta 119 cm pituinen.
Hameen tylliosuus siis koostuu kahdesta samanlaisesta tyllihameesta, minkä vuoksi kaikki mitat täytyy leikata kahteen kertaan. Ylimmäksi kaitaleeksi leikkasin n. 4,60 m (alkuperäisessä ohjeessa n. 5 m) ja alimmaksi kaitaleeksi 10 m tylliä, valmiin tyllinauhan leveys oli hieman vajaa 15 cm. Itseasiassa itse leikkasin nuo kahtena kappaleena niin, että molemmilla sivuilla on saumat. Ensi kerralla teen ehkä vain yhdestä pitkästä kaitaleesta, ainakin jos tällaista nauhaa käytän. Näiden kaitaleiden lisäksi tarvitaan vielä ohuempaa n. 5 cm leveyistä kaitaletta helmafrilloja varten. Minä leikkasin frillakaitaletta taittamalla valmiin tyllinauhan kahtia ja leikkaamalla taitepuolelta 2-2.5 cm pois, jolloin sain samalla kaksi 5 cm leveyistä kaitaletta. Yhteen hamekappaleeseen meni n. 30 m frillakaitaletta. Yhteensä koko hameeseen kului melko tarkalleen kolme rullaa valmista tyllinauhaa. Jos käyttää tylliä kankaana, voi kulutusta laskea noista mitoista itse.
Aloitin rypyttämällä frillakaitaleet ompelukoneella. Pfaff Ambitionista löysin melko hyvät säädöt frillan rypyttämiseen. Säädöillä tikin pituus 4,5 (max) ja langankireys 7 frilla rypyttyi kuta kuinkin kolmannekseen alkuperäisestä. Syöttäjä oli pois päältä, koska en ollut varma rypyttäisikö sen kanssa jo liikaakin. Tällä tavalla ommellen rypytystä ei voi enää säätää, joten säädöt kannattaa tarkistaa ennen ompelua. Itselle vielä muistiin, että frillapätkiä ei kannata ommella yhteen vaan ommella ne vasta helmaan sentin verran päällekäin. Tulee siistimpi liitos, kun ei näy ompeleita tyllin läpi.
Tuloksena parikymmentä metriä frillahässäkkää...
Seuraavaksi ommellaan hamekaitaleiden lyhyet päät yhteen. Itse käytin saumuria, ompelukoneella tulisi varmaan huomaamattomampi sauma. Tämän jälkeen ommellaan frillat pidempien kaitaleiden alareunoihin päällipuolelle n. sentin päähän reunasta ja alku- ja loppupäistään hieman päällekäin, tulee siisti liitoskohta.
Nyt rypytellään näiden pidempien kaitaleiden yläreunat lyhyempiin kaitaleisiin sopiviksi ompelemalla yläreunaan rypytyslanka. Ommel kannattaa ommella niin, ettei se jää myöhemmin näkyviin lopullisen ompeleen ulkopuolelle. Pfaffilla ompelin yläsyöttäjä käytössä, langankireys 3,5 ja tikin pituus 4,5. Päihin kannattaa jättää pitkät langanpätkät säätämistä varten. Oma koneeni ainakin rypytteli näillä säädöillä niin hyvin, että jouduin aika paljon rypytystä löysäilemään. Helpompaa kuitenkin mielestäni näin, kun lankojen kiristys käsin suorista kaitaleista.
Kun pidemmät kaitaleet on saatu sopivan mittaisiksi, ommellaan ne kiinni lyhyempiin kaitaleisiin oikeat puolet vastakkain. Itse käytin tässä saumuria. Tämän jälkeen rypytetään myös lyhyemmän kaitaleen yläreuna. Jos et tee vuorihametta, rypytä hameet erikseen. Koska minä tein vuorin, rypytin hameet samanaikaisesti ommellen ne yhteen niin, että molemmissa hameissa oli oikeat puolet samaan suuntaan.
Tuloksena on tällainen hattarapilvi :)
Seuraavaksi leikataan hameeseen vyötärökaitale. Alkuperäisessä ohjeessa sen pituus oli n. 100 cm, mutta minä laitoin 80 cm ja korkeutta laitoin 22 cm. Kaitale tulee kaksinkerroin, joten sen lopulliseksi mitaksi tulee 10 cm. Itse olen mittaan ihan tyytyväinen, vaikka ei olisi haitannut lisääkin pituutta laittaa. 100 cm vain kuulosti omaan korvaan niin isolta mitalta. Koska halusin vuorittaa hameen, niin leikkasin lisäksi samasta vaaleanpunaisesta vuorikankaasta kappaleet 24 cm pituiseen puolikellohameeseen siten että vyötärömitaksi tuli samainen mitta mikä on vyötärökaitaleessakin. Sentin pari olisi voinut olla pidempikin. Alkuperäisessä ohjeessa ei vuoria ole, joten sen voi vallan hyvin jättää pois.
Ompele vyötärökaitaleen lyhyet sivut yhteen, jätä aukko kuminauhaa varten. Käännä kaitale kaksinkerroin nurjat puolet yhteen ja silitä taite, kuminauha-aukko tulee päällipuolelle. Ompele kuminauhakuja.
Poimuta tyllihameosat sopiviksi vyötärökaitaleeseen. Jos et laita hameeseen vuorta niin seuraavaksi ompelet vyötärökaitaleen kiinni hameosiin. Päällihame kaitaleen toiseen reunaan oikeat puolet vastakkain ja sitten alempi hame kaitaleen toiseen reunaan siten että hameen nurja puoli tulee kaitaleen oikeaa puolta vasten. Lopputuloksena on aukilevitettäessä ikään kuin kaksi hametta, jossa on kumpparikuja keskellä. Koska minä laitoin hameeseen vuorin, niin ompelin ensin vuorikappaleet hameeksi ja sen jälkeen hameen kiinni vyötärökaitaleen sisäreunaan. Tässä kohtaa pähkäilinkin hetken aikaa, että miten päin vuorin kiinnittäisi. Hame kun on sen verran läpinäkyvä, että jos laittaa saumat samoin päin kuin vyötärökaitaleessa eli sivusaumat hameen päällipuolelle päin niin ne todennäköisesti myös näkyvät päällepäin. Päädyin lopulta laittamaan sen juuri päinvastoin eli vuorihameen saumat ovat ihoa vasten. Tiedä sitten miten tämä kuuluisi tehdä, mutta ihan siisti tuli näin.
Ompele vielä tyllihame vyötärökaitaleen toiseen reunaan niin että oikeat puolet ovat vastakkain. Tässä vaiheessa ompelukoneen vieressä kulkeekin varsinainen pilvi tylliä ;) Vielä siistimpi tulee, jos tikkaa nuo kaitaleen reunat, minä en jaksanut sitä tehdä. Vuorihameen helman huolittelin ihan vaan rullapäärmeellä.
Halusin laittaa hameeseen nauhat alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta minulla ei ollut valmista nauhaa tätä varten. Päädyin ompelemaan nauhat samasta kankaasta kuin vyötärökaitale ja vuorikin. Kuminauhani leveys oli 2 cm, joten leikkasin 2 kpl 6 x 50 cm kaitaletta ja ompelin niistä nauhat kuminauhan päihin. Jos et halua nauhoja kuminauhan jatkeeksi, voit vaan pujottaa kujaan sopivan kokoisen kuminauhan (tällöin kannattaa kyllä laittaa se kuminauha-aukko sisä- eikä ulkopuolelle). Mikäli laitat nauhat, leikkaa kuminauha n. 15 cm lyhyemmäksi kuin varsinainen kumpparitarve on. Itse laitoin 39 cm kumpparin, mikä on hieman enemmän kuin tuon laskentaohjeen mukaan. Pujota kuminauha kujaan hakaneulan avulla ja kiinnitä nauhat kuminauhan päihin. Minä tein niin, että taitoin nauhan päistä saumanvarat sisäpuolelle, laitoin kumpparin päätä sentin verran nauhan sisäpuolelle ja tikkasin kiinni. Vedä kumppari sopivaksi niin, että sen ja nauhojen liitoskohta menee kumpparikujan sisään.
Tadaa.... nyt pitäisi olla valmiina tylliunelma :)
Ihana!! =)
VastaaPoistaIhana on. Ja kiitos kun jaksoit tehdä näin perusteellisen ja selkeän ohjeen.
VastaaPoistaTästä tuli ihana! :)
VastaaPoistaUpea! Ja hyvät ohjeet!
VastaaPoistaOI, tätä ei sitten kyllä voi näyttää omalle tyttärelle, muuten se tahtoo heti samanlaisen! =)
VastaaPoistaVoi mikä unelma :D
VastaaPoistaäkkiä sivu kiinni ettei oma tyttö nää ;) mut laitan kuitenkin mieleen, jokupv se on ehdittävä tekemään meillekkin :D
Ihana!! Pistän tän ohjeen kirjanmerkkeihin kyllä, jotta saan sitten kun oma tyttö vähän kasvanut, hällekin yrittää tällaista väsätä.
VastaaPoista